Över 1000 barn gjort sin första film med Filmklanen

10.4.2019
Filmklanen fyller 10 år och har sedan 2009 haft att göra med över 1000 barn och svängt ihop hundratals filmer. Jag vet att familjerna har fått många goda skratt och rysningar hemma under familjepremiärer och att barnen är stolta. Jag hoppas också att deltagarna har kvar sina filmer när de är 30 år och att de ännu då är festliga att kolla på.

Hur började Filmklanen?

Rasmus studerade pedagogik i Köpenhamn och gjorde praktik i en SFO (fritidsgård, typ eftis). De har större budget för detta och så råkade de ha semi-professionell filmutrustning som låg och dammade på vinden. Jag hade haft filmning som hobby och började göra filmer med barnen. Filmklanens första film var "Den onde gartneren" eller den onda trädgårdsmästaren. Verksamheten började för allvar i 2009 i Sydvästra Finland med både konfliktlösningsdrama (Forumspel) och filmaktiviteter. Nu är Filmklanen specialiserad på att leda barn genom filmprojekt.

Vad gör ni i filmklubbarna?

"Vad ska vi filma idag?", är säkert den vanligaste repliken som sätter igång en filmaktivitet. Ibland vet vi inte vad som ska filmas i förväg utan kollar igenom filmen och bestämmer där och då, men trots noggrann planering så frågar barnen ändå för de vill ha det bekräftat när de ser klubbledaren komma in till daghemmet eller skolan.

Vi behöver inte göra mycket för att motivera barnen i de lägre klasserna att göra film. De är väldigt entusiastiska. Vi gör det på deras villkår och följer deras drift. Klubbledarens arbete går ut på att knyta ihop barnens ideer, föreslå tillvägagångssätt och en del nog också till att skapa trygga ramar så det inte blir bråk inom gruppen, det kan gå eldigt till när man vill få sin idée igenom. Det känns väldigt belönande när barnen kommer överens.

Mediepedagog Rasmus har lett filmprojekt med barngrupper i 10 år. Vad har du lärt dig av det?

- Att det finns spöken i alla former och versionerna forstätter i all oändlighet. Jag har varit med och gjort 50 spökfilmer men det är lika spännande varje gång att jobba med ny grupp barn på en ny annorlunda berättelse. På Gillebo eftis i Helsingfors handlade filmen om att eftisbarnen hittade några (levande men rädda) barn på vinden som förvunnit 100 år tidigare. De hade kidnappats av spöken men mådde bra och fick fortsätta eftis tillsammans med nutidsbarnen. Boställsskolan i Esbo har gjort Spökjägarna 1, 2 och 3, inspirerade av Ghostbusters. Vi har också haft digitala spöken på internet och spöken som osynliga vänner. I Lyckobo daghem i Åbo hade det försvunnit mat för närmare 10 år sedan. Det visade sig att de hade de ett hungrigt spöke uppe på vinden som hittades med hjälp av barnens självgjorda spökdetektorer.

Finns det något annat än spöken som barn är intresserade att göra film om?

- I barngrupperna vill de allra oftast göra roliga filmer. I början tänker de inte ens på att det finns skräckfilmer men där det kommer på tals så vill de flesta göra skräck. Actionfilmer hittar också alltid trogna anhängare. Drama och dokumentärfilmer däremot tänder sällan gnistor hos barnen, men det kunde säkert rätt klubbledare råda bot på. En annan rätt så populär genre är att göra en filmversion av populära mobil-spel. Våra filmer har fått sina inslag av och t.o.m. hela filmer baserade på tex Fortnite, Clash of Clans och Brawl Stars. Supermario har också fått vara med.

Går det att göra film med daghem?

Det går alldeles utmärkt! Vi gör fantastiska filmer med barn från 3 år. Boställs daghem hittade kollektivt på Åskdrottningen som bl.a. gick till butiken och köpte mjölk och fick det att börja mjölkregna. Hon var elak och det var besvärligt för daghemsbarnen att gå ut, för de måste springa ut och in och byta kläder enligt åskdrottningens väder. Nå hon blev fängslad till slut. Ankdammens daghem har gjort film om busiga småbilar som kör ut på äventyr, en film om en skrämmande buske och t.o.m. en Stjärnornas Krig-film... I många filmer har vi prinsessor, sjuka dagisbarn, och massor av djur.

Hur får man se Filmklanens filmer?

- Vi är ett lite speciellt "produktionsbolag". Mer som en skola eller fritidshobby. Filmerna som görs i gruppen hålls som utgångspunkt inom deltagarna och deras familjer. De distribueras lite som skolfoton efter skolfotografering, men med en skojigare tillställning. Så svaret är tyvärr att man inte kommer åt att se filmerna om man inte deltar i aktiviteten. Det finns trots allt grupper eller en del barn vars föräldrar har tillåtit att publicera materialet och delar av dem kan ses på web-sidan eller på Vimeo. Små klipp kan förekomma på Filmklanens sociala medier. Sök upp vårt galleri på websidan ( gå till galleri ) eller vår kanal på Vimeo. ( Filmklanen på Vimeo )

Publicerad 10.4.2019, av Rasmus Sumelius